Sindicalisme a la primera meitat del segle XIX: Catalunya, la “petita Anglaterra” reacciona com la gran…

El maig de 1840 va aparèixer a Barcelona el reglament d´una “Sociedad de Mútua Protección” de teixidors de cotó, que eren, aleshores, un dels oficis més nombrosos. Es tractava de la primera associació que, a Catalunya, podem identificar clarament com un sindicat, és a dir, com una organització de treballadors amb l´objectiu de millorar les seves condicions de treball i les seves remuneracions. En els mesos següents, associacions com aquestes s´estendrien tant per les principals poblacions tèxtils del país com, a Barcelona, per oficis molt variats que anaven des dels fusters als sabaters. Es tractava, en tots els casos, d´associacions d´ofici que aspiraven a aplegar el conjunt dels treballadors de l´ofici (teixidors, filadors, fusters o xocolaters) per negociar amb fabricants o mestres. Tolerades entre 1840-43 van sobreviure a la repressió de 1844-54 i durant el Bienni Progressista van tornar a emergir a la llum pública. Sidney Pollard ja ens va avisar fa temps que la industrialització era a tota Europa no pas unprocés que es donava en el marc dels estat-nació sinó un fenòmen que calia estudiar en marc subestatals, regionals i a nivells de districtes industrials. Si la industrializació fou, doncs, un fenòmen subestatal, també ho foren en una primera etapa les seves consequències socials i les formes amb què la població, i les classes populars, hi feren front. En aquest sentit, Catalunya, la “petita Anglaterra”, reaccionava com la gran, salvats el tamany i la cronologia: amb una intensa conflictivitat laboral, amb el ludisme, amb els sindicats d’ofici del sector tèxtil i dels oficials dels oficis artesans, amb intensos esforços de coordinació d’aquests sindicats de base inicialment local, amb una vaga general en una data relativamente primerenca com 1855, i amb intenses relacions però no identificació plena dels sindicats amb la política radical.

En parlo a la conferència ‘Els orígens del sindicalisme’ dins del Cicle de conferències sobre història del moviment obrer, a la Biblioteca Arús (Barcelona)

Cicle de conferències sobre història del moviment obrer, a la Biblioteca Arús (Barcelona)

On:Biblioteca Pública ArúsQuan: Del 05/11/2013 al 14/11/2013

Adreça: 
Pg Sant Joan, 26
Districte: 
Eixample
Zona: 
El Fort Pienc
Codi postal: 
08010
Telèfon: 
932322404 
Fax: 
932325404 
Correu electrònic de reserves:
administracio@bpa.es
Telèfon:
93 232 24 04

5 de novembre:
Conferència ‘Els orígens del sindicalisme’, a càrrec de Genís Barnosell (Universitat de Girona).

7 de novembre:
Conferència ‘La Rosa de Foc’, a càrrec de Teresa Abelló (Universitat de Barcelona).

12 de novembre:
Conferència ‘Sindicats i moviment obrer’, a càrrec de Pere Gabriel (Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Patronat de la Biblioteca Pública Arús).

14 de novembre:
Conferència ‘El moviment obrer als anys setanta. De la movilització sociopolítica a la movilització sindical’, a càrrec de Carme Molinero (Universitat Autònoma de Barcelona).

A la cloenda del Cicle assistirà el regidor del Districte de l´Eixample, Sr. Gerard Ardanuy, i el Sr. Josep M. Gómez Gómez, Conseller del Districte pel grup d´ICV-EUiA.

Horaris

5 de novembre, 7 de novembre, 12 de novembre, 14 de novembre a les 19:00 h Cal reserva prèvia

Preus

Entrada Gratuïta.

5 de novembre .-  DÍPTIC cicle moviment obrer

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s