El Vapor Aymerich, Amat i Jover, seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

On? Terrassa
Què? Vapor Aymerich, Amat i Jover
Quan? La fàbrica va començar a treballar el 1908
Alguna menció especial? seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya és un museu que té per funció “mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya i, particularment, la seva aplicació industrial ” i es va crear el 1984 per iniciativa de la Generalitat de Catalunya, l’ajuntament de Terrassa i l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Té la seva seu a l’antiga fàbrica Aymerich, Amat i Jover, de Terrassa, que va començar a funcionar el 1908. Aquest vapor (que és com es coneix habitualment a les fàbriques de teixits mogudes per màquines de vapor), inaugurat el 1908, és una bona mostra del tipus de fàbrica tèxtil existent a Catalunya a la segona meitat del segle XIX i inicis del segle XX. A partir de 1914, sis anys després, per tant, de la seva posada en marxa, l’electricitat -la nova energia del segle XX- va anar guanyant importància com a font d’energia i va desplaçar progressivament el vapor.

Es tracta d’un vapor tèxtil llaner (o sigui, que feia teixits de llana), que incorporava el cicle complet de la peça, que es pot resumir com segueix:
1- la neteja d’impureses de la llana i rentat,
2- la preparació, en la qual es fonamental el cardat, o sigui, la transformació dels flocs de llana en fibres aptes per a ser filades,
3- el filat, en el qual les fibres llargues de llana es transformen en fil i es preparen els ordits i les bitlles per a les llançadores,
4- el teixit, realitzat a l’època en telers mecànics, que al capdavall consistia, com en els telers de mainada actuals, en fer travessar, amb les llançadores, un fil transversal a través de l’ordit (o fils situats en sentit vertical),
5- tintat i acabat, un procés que primer blanquejava el teixit per donar-li un blanc homogeni, després el tintava del color corresponent, i, finalment, es feien els acabats, per donar-li a la roba un tacte i aspecte agradables.

La fàbrica va ser dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill i és un esplèndid exemple de fàbrica modernista, construïda, en la seva nau principal que fa uns 11.000 m2, a partir d’una estructura de 300 pilars de ferro colat, parets de maons i espectaculars cobertes de volta catalana de maons i rajola que, amb una estructura de dents de serra, acullen àmplies claraboies que donen llum a la fàbrica.

Al costat de la nau principal hi havia diverses dependències annexes: les oficines, el magatzem i un espai d’exposició, i la zona de neteja de la llana. També hi havia l’enorme espai dedicat a la màquina de vapor: la pròpia màquina, carboneres, xemeneia, i els espais de refrigeració. El moviment iniciat per la màquina de vapor es traslladava a cada màquina de la nau central a través dels embarrats, muntats en els pilars de ferro que sostenien aquesta nau.

embarrats

La restauració va reparar les cobertes (afectades per la humitat), va recuperar la vsita dels maons i rajoles (que amb el temps havien sigut pintats i enguixats) i va construir un soterrani per ampliar la cabuda del museu. Amb això, el MNACTEC acull avui una bona visió sobre tot el procés tèxtil que s’hi desenvolupava, a més d’altres exposicions permanents i temporals, centrades totes en proporcionar una visió dels processos tecnològics des de l’antiguitat als nostres dies, tant en el cas concret de Catalunya com d’arreu del món. Algunes d’aquestes exposicions tenen interessant materials on-line, com, a banda, de la del propi procés tèxtil, les dedicades a l’energia, al petroli i al carbó, i als ordinadors. Entre les exposicions també n’hi ha una de molt interessant dedicada als mitjans de transport.

Per saber-ne més:

Vapor_Aymerich_Amat_i_Jover

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s