El pas de barca de Miravet

Certament, els ponts són un invent antic. És probable que els primers que fessin ponts destacables a Catalunya fossin els romans. I l’època medieval va puntejar el paisatge de ponts i pontets, alguns de tant destacables com el de Besalú. Però la pràctica actual de trobar un pont a qualsevol carretera, sobre qualsevol riu, riera o canal és quelcom molt recent. El cost i la por de les riuades feia que molts rius tinguessin molt pocs ponts i es travessaven, bé per guals – en llocs amb poca profunditat- o bé per passos de barca -o sigui amb una barca, normalment subjectada a la riba, que permetia de travessar el riu.

Els passos de barca, doncs, han desaparegut gairebé del tot, i travessar el riu amb un “pas de barca” és una experiència excepcional. Que jo sàpiga, a Catalunya només es pot fer a Miravet i a Flix. El de Miravet, a més no té motor. Ho explicar molt bé el web http://www.ebre.guia:

Aquest transbordador fluvial original, de fusta i sense motor (…) està format per dos llaguts units per una plataforma de fusta que permet carregar vehicles i persones de pas fins a 5 tones. Es mou aprofitant el corrent de l’aigua amb dos timons i la destresa del barquer que dedica el seu temps, durant tot l’any (faci fred o calor, pluja o vent), a garantir el seu bon estat i funcionament i protegir-la de les riuades. Els dies de vent fort contracorrent no funciona (bandera roja) al contrarestar-se les forces motrius naturals. S’ha de pagar una taxa per creuar.

pas_de_barca_miravet

El pas de barca de Miravet

El de Flix, al seu torn, funciona amb un motor elèctric.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s