“La platja” de l’Escala a la primera meitat del segle XX, segons Víctor Català

On? L’Escala (Alt Empordà)
Què? “La platja”, al centre del poble
Quan? a començaments del segle XX
Alguna menció especial? situada a la Badia de Roses, que forma part del Club de les Badies més Belles del Món 

Víctor Català va ser el pseudònim de Caterina Albert (1869-1966), l’escriptora nascuda a L’Escala que al llarg de la seva obra va recrear el paisatge d’aquesta vila marinera i dels seus voltants, on la seva família tenia algunes propietats. Era filla del que va ser diputat republicà Lluís Albert, va restar soltera i va començar a ser coneguda com a escriptora, sempre amb pseudònim, a finals del segle XIX.

Entre la seva obra, jo em quedo amb aquells textos on fusiona de manera exemplar el paisatge de l’Empordà amb les vivències dels seus habitants, com en aquests fragments de Marines (1928), on descriu una llevantada a la platja del poble, que fins ben entrada la dècada de 1970 servia de port i s’omplia de barques, com es veu a la fotografia de més avall. La llevantada posava en perill els pescadors i de tant en tant ocasionava alguns morts.

(…) Vorejà les cases fins a l’altre carrer; llavors es tombà i vegé tota la platja de costat. Quina estranyesa feia veure-la tan plena d’embarcacions de tots colors i mides! Es tocaven, totes desguarnides i ajaçades sobre els pals enseuats; i al mig de la llocada sobresortien, com presumint-s’hi, les barques dels bous, grossasses, d’uns quants metres de llargària, i posat esvelt i lleuger (…) Contra les roques de la boca del port, a la banda de ponent, s’hi esberlaven les onades, furients, aixecant-hi grans polsaredes d’escuma, que queien sobre els llaüts del primer i segon rengle, omplint-los d’aigua, malgrat estar força apartats de la vora (…).

Tothom havia comprès que aquelles barques no podrien entrar tan bé com les primeres, puix de minut en minut s’anava inflant la mar, de tal manera, que es feia esparveradora; ja no es veia rastre de muntanyes al lluny -com en la darrera llevantada- i, al voltant del Turó, hi havia unes rompents tan fortes, que amb prou feina la gent podia aguantar-s’hi (…) Un exèrcit d’homes i dones aparegué a la platja, la creuà i anà a engruixir el que ja hi havia dalt del Turó: eren els que tornaven de Port-Calabre, xops, rendits, espuatats (…).

Sobre aquell rocatall, en el qual moments abans s’hi veia la barca mig partida, no quedaven més que algunes estelles i un tros de carcanada. Barca, nàufrags, tot, tot, havia desaparegut (…).

– On és en Millet?

Un s’arronsà d’espatlles, un altre murmurà poc a poc, sense manejar-se:

– Un cop de mar se l’ha endut.

– Qui s’ha salvat, doncs?

– Ningú

Vocabulari:

  • Pals enseuats: travessers greixats per on es feien lliscar les barques
  • Bou: barca que pescava en parella tot arrossegant una xarxa; objecte de múltiples queixes des del segle XVIII per part dels que consideraven que esgotava els llocs de pesca.
  • Llagut: barca de pesca no gaire gran, utilitzada per a diverses arts de pesca

paisatges_caterina_albertAquests textos i molts d’altres es poden llegir al llibre que Lurdes Boix i Jordi Boix van preparar, amb fotografies actuals de Pilar Aymerich i d’històriques de Josep Esquirol i Joan Lassús, i que porta per títol Els paisatges de Caterina Albert i Paradís, Víctor Català. Un itinerari històric i literari a través dels indrets vinculats a l’escriptora de l’Escala. Permet fer una caminada literària pels espais de la seva vida íntima, l’església, la costa, la font i el safareig, Empúries i Sant Martí, el cementiri mariner i Cinclaus, i el va publicar l’any 2005 l’Ajuntament de l’Escala a través del Museu de l’Anxova i de la Sal.

Els paisatges de Caterina Albert i Paradís, Víctor Català és un recorregut vital i literari a través dels indrets de l’Escala i rodalies, vinculats a l’autora, acompanyat de fragments de la seva obra literària (de la contraportada del llibre)

L'Escala-platja

La platja de L’Escala, foto de J.Esquirol, extreta del llibre que comentem, Els paisatges de Caterina Albert i Paradís, Víctor Català, p.64

Altres referències:

El Museu de l’Anxova i de la Sal organitza periòdicament una ruta Víctor Català

Platges de l’Escala (Ajuntament de L’Escala-Empúries)

El Club de les Badies més Belles del Món

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s