Un museu per als exilis: el MUME (La Jonquera)

mumeEl Museu Memorial de l’Exili (MUME) està situat a La Jonquera, a la frontera actual entre França i Espanya i pas fronterer per on es va produir la major part de l’exili republicà de 1939. El MUME és

un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil d’Espanya i de Catalunya. Sobretot l’exili dels vençuts en aquella contesa indissolublement lligada amb l’Europa de l’ascens dels totalitarismes i que fou el preludi de la Segona Guerra Mundial. Molts dels homes i dones exiliats el 1939 van continuar lluitant per la llibertat des de les files de la resistència francesa i també des d’altres fronts de guerra de l’Europa ocupada pel feixisme, però un quants milers van ser enviats als camps de concentració nazis en un viatge que, per a la majoria, va ser només d’anada. D’altres van retornar, de grat o per força, a l’Espanya de Franco on van patir persecució, presó, mort i, tots ells, la tortura del silenci imposat, de l’exili interior. Una gran part va haver de buscar asil a milers de quilòmetres, en terres europees, americanes o africanes.

Malgrat que ofereix certa informació sobre altres exilis, l’exposició permanent es centra en l’exili de 1938-39, quan

fou sobretot el desenllaç de la Batalla de l’Ebre i l’ofensiva franquista sobre Catalunya a finals de 1938 i principi de 1939 el que propicià el gran èxode de prop de 500.000 persones, militars i civils que defensaven la República, cap a la frontera francesa, una tragèdia humana sense precedents en la nostra història

El MUME porta a terme una gran tasca de recollida de documentació i de difusió d’aquest tema, adreçada també a les escoles, així com una notable tasca cultural. Entre les seves publicacions destaca el volum Reflexionant l’exili, del qual trobareu unes notes aquí. El museu es complementa amb un conjunt d’espais de memòria sobre la guerra i l’exili dels quals trobareu informació a la seva web:

La Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya va ser una iniciativa del Memorial Democràtic (Departament de Governació) i agrupa diferents espais que han estat testimoni de la nostra història recent. L’objectiu principal és la recuperació d’ un patrimoni memorial –tangible i intangible– representatiu de la lluita i els conflictes per a la consecució dels drets i les llibertats democràtiques del nostre país durant el període que abasta la proclamació de la II República fins a la transició democràtica.

A l’Alt Empordà s’han senyalitzat, en aquest context,

les localitats i els paratges d’aquesta comar­ca que van tenir més importància en el moment del gran èxode republicà. Tot i que els passos fronterers més importants de la comarca són la Jonquera i Portbou, també s’han tingut en compte altres vies secundàries, com ara els pobles situats als massissos mun­tanyosos de l’Albera i les Salines, i els munici­pis que van desenvolupar un paper rellevant en la resistència i l’evacuació de les darreres unitats militars republicanes, com és el cas de Figueres, Roses, Vilajuïga, Garriguella, Llançà, Colera, Llers, Darnius, Maçanet de Cabrenys, Canta­llops, Espolla i Rabós. Alguns dels indrets més significatius a què es fa referència són el Coll del Portús (la Jon­quera); el Coll dels Belitres (Portbou); el Mas Perxés (Agullana) que va ser l’última seu de la Generalitat de Catalunya; el Coll de Man­rella (Agullana); el Coll de Lli (la Vajol), lloc de pas de les màximes autoritats republicanes; el mas Can Barris (la Vajol), seu de la presidèn­cia de la República; el Castell de Sant Ferran (Figueres); el Castell de Peralada, i la Mina d’en Negrín (la Vajol) on la República va cus­todiar obres d’art durant la Guerra.

La materialització d’aquesta senyalització conforma un territori de memòria en el qual el MUME actua com a eix i agent dinamitzador.Antecedents del projecteLes comarques gironines van ser l’escenari principal de la retirada de centenars de milers de persones, incloent-hi els principals dirigents de la Generalitat, de la República espanyola i del govern autonòmic basc. Fou també l’escenari de la retirada del gruix de l’exèrcit de Catalunya, que va anar a parar a Catalunya del Nord, el primer refugi de la gran massa dels vençuts, que foren internats en “camps d’acolliment i de concentració” com els d’Argelers, Sant Cebrià, El Barcarès, Ribesaltes, etc. i que van acabar sobretot a França, a països llatinoamericans, al Magreb o bé retornant a la Nueva España franquista. A la mateixa frontera, la població de la Jonquera fou la gran porta de l’èxode republicà. El Museu Memorial de l’exili (MUME), inaugurat des de finals de 2007, actua com a nucli dinamitzador dels espais de memòria de la comarca de l’Alt Empordà i de bona part de les comarques de Girona.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s