On? Carrer dels Ciutadans, 19, 17004 Girona
Què? Fontana d’or, palau noble d’origen medieval
Quan? S.XII-XV
Alguna menció especial? és la seu del Caixa Fòrum Girona
L’edifici de la Fontana d’Or és un enorme palau originat probablement al segle XII i que dels segles XIII al XV pertangué a una mateixa nissaga, la dels Sitjar. Se’n destaquen des dels seus orígens els grans porxos que dónen al carrer Ciutadans. Als segles XIV-XV fou substancialment ampliat, amb un pati central, una escalinata i una galeria superior. Destaquen del conjunt les trífores o finestres gòtiques agrupades de tres en tres, observables des del carrer.
Danyat per un terratrèmol i per la guerra dels remences, al mateix segle XV, entrà en decadència i fou reconstruït molt més pobrament que l’original. Als segles XVIII i XIX fou una fonda. A inicis del segle XX fou adquirit per una entitat bancària i es proposà d’enderrocar-lo, però fou conservat i declarat monument (1921). Fou restaurat el 1970-71 a partir d’un projecte de Joan M. de Ribot, prèvia excavació arqueològica, intentant de retornar-lo al seu esplendor original. Des d’aleshores fou centre cultural de Caixa Girona, i amb l’absorció d’aquesta per La Caixa ha esdevingut la seu de Caixa Fòrum Girona i seu habitual de les seves exposicions temporals.
Exposicions temporals que he visitat:
Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna, del 26/2 al 31/8 de 2014
La mòmia era el centre d’un complex ritual funerari que tenia per objectiu superar el Judici Final, on calia demostrar la puresa del cor, i guanyar, així, la vida eterna -un procés en el qual garantir la permanència del cos era essencial, i, d’aquí, el procés de momificació. L’exposició mostra no només les pròpies mòmies, sinó també el conjunt d’estris necessaris per al procés de momificació i el conjunt d’elements que acompanyaven a la mòmia (sarcòfags, amulets, estris d’aixovar necessaris pera garantir, en el més enllà, una vida el més semblant possible a la terra, i ofrenes als déus).
Especial interès té la mòmia del gran sacerdot de Tebas Anjhor i els seus tres sarcòfags (a la foto), que ha estat estudiada amb tècniques mèdiques modernes.
Tant les mòmies com la resta de peces de l’exposició provenen del Rijksmuseum Van Oudheden de Leiden. Sembla que van ser adquirides al llarg de la primera meitat del segle XIX i la seva procedència exacta és, en la major part dels casos, desconeguda -fet que deu indicar que no provenien d’excavacions controlades i diu molt de l’existència d’un mercat d’objectes egipcis antics ja en aquell moment.