Guerres del segle XX

És com a molt una veritat a mitges dir que ni els Aliats ni les Potències Centrals ‘volgueren’ la guerra el 1914, i que ni uns ni altres volgueren després que continués.

Es ben cert que cap dels dos bàndols gaudia amb les hostilitats, però també ho és que els dos les preferien a qualsevol altra alternativa. Cada hivern es feia una nova valoració de caràcter estratègic, i cada estiu es refusaven nous sondejos de pau; i a mesura que augmentava el nombre de baixes es feia més difícil acabar el conflicte sense obtenir uns guanys que per la seva importància justifiquessin tant de sacrifici.

Així de clar s’expressa David Stevenson en la seva 1914-1918. Historia de la Primera Guerra Mundial que acaba de publicar des de Barcelona la Penguin Random House – Debate. Una obra imprescindible per a comprendre les complexitats de la Primera Guerra Munidal. La ressenyo aquest mes a L’Avenç junt amb un altre volum interessant sobre el mateix conflicte: La primera Guerra Mundial de Michael Howard, publicat per Crítica el 2013.

Genís Barnosell, “Justificar tant de sacrifici”, L’Avenç, 403, juliol-agost 2014, pp.52-55 (Pots comprar-lo per 1€)

Aquest mes L’Avenç porta una colla de textos per comprendre els conflictes del segle XX: sobre la primera Guerra Mudial, Susanna Portell parla dels escrits de Santiago Rusiñol i Pere Ynglada; Octavi Martí, del cinema que s’ha fet sobre aquest conflicte; Enric Garcia, Maximiliano Fuentes i Miquel Ruquet de les repercussions a Catalunya -aquest darrer amb un article sobre deserció i insubmissió a la frontera dels Pirineus-, i Andreu Escarrà dels monuments als caiguts d’Elna d’Aristides Mallol.

I sobre la Guerra d’Espanya, Miquel Berga parla de la visita a la Barcelona de l’Olimpíada popular de la poetessa Muriel Rukeyser, i Carme Aixalà i Jordi Ramos escriuen sobre la salvaguarda de patrimoni durant el conflicte, arran de l’exposició que han comissariat al Monestir de Pedralbes i que es pot veure fins el 8 de desembre: “Patrimoni en temps de guerra. El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, 1931-1941”.

I J.M.Muñoz entrevista Giovanni Levi, que parla d’història i microhistòria,

Els llibres que escrivim els historiadors italians han d’interessar els xinesos

de l’experiència política italiana, de les dictadures llatinoamericanes i sud-europees, de la segona Guerra Mundial i la persecució dels jueus, i de l’experiència de la resistència.

Vegeu tot el contingut de la revista aquí.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s