La història rural

Excel·lent, la Biblioteca d’Història Rural que, des de l’any 2000, publiquen el Centre de Recerca de la Història Rural de la Universitat de Girona i l’Associació d’Història Rural, i que porta fins al moment 29 volums repartits en tres col·leccions (inclosos 3 volums fora de col·lecció).

La primera de les col·leccions esmentada és de Fonts, una iniciativa molt inèdita en els nostres entorns geogràfics on la historiografia no està prou avesada a reflexionar sobre els tipus de documentació que serveixen per a construir el relat historiogràfic. Els volums d’aquesta col·lecció, en canvi, no es limiten a presentar simplement una font històrica o documental concreta, sinó que n’analitzen les característiques i l’evolució històrica, a més d’avaluar-ne les possibilitats i els límits (…) La segona col·lecció és, si es vol, més convencional. Amb el títol de Documents es publiquen textos molt diversos que es consideren rellevants per a la història rural, cadascun d’ells acompanyats d’un estudi que mostra les seves característiques i el seu interès per la historiografia (…) La darrera col·lecció, la més nombrosa ja que aplega fins ara 15 treballs, és la d’Estudis, amb una varietat de temes que van del Neolític al sindicalisme rural actual, passant pels remences i les sagreres medievals, la reforma catòlica de l’època moderna, i les col·lectivitats agràries de la Guerra Civil, arribant al paisatge forestal de la segona meitat del segle XX (i està previst per aquest mateix any el 16è volum dedicat als molins fariners i drapers del comtat d’Empúries i el vescomtat de Rocabertí entre finals del XIII i mitjan s. XIV) (…) Es tracta, en definitiva, de col·leccions essencials per al coneixement del camp català i europeu al llarg de la història, en unes edicions que, degudes actualment a Documenta Universitaria (un segell de la SpinOff de la Universitat de Girona Edicios a Petició, S.L.), es troben en el seus darrers títols no només disponibles en paper sinó també en edició digital i en una nova llicència de lectura online que només val 1,70€ per títol, disponible a la seva pàgina web.

Podeu veure la ressenya completa de la col·lecció a Genís Barnosell, “Històries de la pagesia”, L’Avenç, 405 (octubre 2014), p.48-50 [podeu comprar-la aquí per 1€]

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La història rural

  1. Xavier Luna-Batlle ha dit:

    Ben interessant l’article a L’Avenç (octubre 2014) de visió de conjunt de les publicacions relacionades amb la història de la pagesia, amb especial atenció a l’àrea gironina. Hi puc afegir la publicació recent «Llibreta de notes i cartes (1838-1846) de Narcís Batlle, masover de Montiró» que he editat a la col·lecció Scripta de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Un document interessant especialment per a estudiar la relació dels masovers amb els amos i la vida menuda d’una petita població empordanesa al segon quart del s. xix.

    • gbarnosell ha dit:

      Xavier, moltes gràcies pel comentari, i gràcies per la referència que em dónes de la teva publicació!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s