La reconstrucció nacional de Catalunya, 1939-2012, un llibre d’Andrew Dowling a Pasado & Presente

La política catalana dels darrers anys s’ha caracteritzat sens dubte per l’aparició de l’independentisme com a opció majoritària en la societat catalana, essent els que més li discuteixen aquesta hegemonia els menys disposats a comprovar-la o rebatre-la mitjançant un referèndum. Aquest fet ha rebut explicacions tant inversemblants que moltes farien envermellir els seus autors si les volguessin aplicar a altres moviments socials i polítics de l’època contemporània -el republicanisme, el sindicalisme, o qualsevol altre.

Historiadors ben coneguts l’han atribuït a pura estratègia d’exculpació d’alguns partits polítics per la corrupció o la seva equivocada gestió de la crisi i altres han titllat l’independentisme de populisme antidemocràtic i egoista que nega els drets de les persones i que s’ha imposat seguint mètodes de propaganda nazi, Drogoadictes, conductes infantilitzades, comèdia, messianisme, són altres explicacions que s’han pogut llegit signades per historiadors o llicenciats en història. Hom ha volgut veure també l’independentisme com l’evolució lògica i necessària (o perversa) del catalanisme.

El llibre d’Andrew Dowling, La reconstrucció nacional de Catalunya, 1939-2012, està molt lluny de totes aquestes pseudo-explicacions. És un llibre d’història, ben documentat, amb un notable interès per inserir la històrica catalana i espanyola en un context internacional, que repassa l’evolució del catalanisme al llarg del segle XX i fins a l’actualitat, amb un epíleg sobre la recent evolució independentista, i que situa les seves explicacions on les ha de posar un professional de la història: en les hipòtesis ben documentades que poden ser discutides a partir de les teories i de la informació disponible. En definitiva, l’autor pretén explicar racionalment el «recent gir independentista del nacionalisme català», una tasca per a la qual la major part de la historiografia espanyola sembla estar molt poc disposada.

La resta de la meva ressenya: Genís Barnosell, “El gir independentista”, L’Avenç, 406, novembre 2014, p.52-54 (pots comprar-la aquí per 1€)

El llibre: Andrew Dowling, La reconstrucció nacional de Catalunya, 1939-2012, Barcelona, Pasado & Presente, 2013

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La reconstrucció nacional de Catalunya, 1939-2012, un llibre d’Andrew Dowling a Pasado & Presente

  1. Retroenllaç: Per #SantJordi2015 , llibres d’història de Catalunya | Història! Bloc de Genís Barnosell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s