La bèstia humana, d’Émile Zola

Émile Zola va publicar La bête humaine (La bèstia humana) el 1890.

Formava part del cicle de la vintena de novel·les que l’autor va dedicar a explicar les vides de la família Rougon-Macquart i on volia aplicar el mètode experimental de la ciència a la creació literària. Fruit d’aquesta concepció del novel·lista com a experimentador és la creació de personatges sotmesos a un absolut determinisme biològic i sociològic.

baixaAra L’Avenç n’ha publicat la versió catalana, traducció de J.M.Muñoz:

Roubaud, sotscap de l’estació de tren de Le Havre, descobreix que la seva dona, Séverine, va tenir un afer amb Grandmorin, un dels directors de la companyia ferroviària. Després de forçar-la a confessar, Roubaud, que se sent humiliat, assassina Grandmorin en el trajecte de París a Le Havre. L’atzar fa que el crim sigui presenciat pel maquinista Jacques Lantier, el qual és víctima d’un mal hereditari: en ell, el desig físic d’una dona s’acompanya d’una irresistible necessitat de matar-la. Una mania que tracta de canalitzar a través de la relació, gairebé sexual, amb la seva màquina de tren, la Lison. Lantier aviat es veurà atrapat per la seva vinculació amb els Roubaud i, quan esdevindrà l’amant de Séverine, es creurà guarit. Però un dia, la bèstia que hi ha dins seu tornarà a sortir.La bèstia humana és, com tot el cicle dels Rougon-Macquart, una novel·la sobre el pes de l’herència. És també una novel·la sobre el món del ferrocarril, documentada fins al més petit detall. I és, sobretot, una novel·la negra, amb crims i catàstrofes, sovint inspirats en fets reals, una mena de thriller que va sorprendre els contemporanis de Zola, i que avui és considerada com una de les seves obres més perdurables.

Llegiu també l’article de Pasqual Bernat, “La novel·la de la ciència i la ciència de la novel·la. Émile Zola, Jules Verne i l’apropiació del coneixement científic”, L’Avenç, 406, novembre 2014, p.34-39

 

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s