Aiguablava: un port natural des del segle II aC

La cala d’Aiguablava, a Begur, amb la seva aigua d’un blau intens, és sense dubte una de les més emblemàtiques de la Costa Brava. Ara, gràcies a les prospeccions arqueològiques del CASC (Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya) sabem també que ha sigut un petit fondejador o port natural almenys des del segle II aC. Així ho testimonien tres delerictes o restes de vaixells romans, un del segle II aC, un del segle I aC i un altre del segle II dC.

A més, en el darrer dels vaixells citats, de finals del segle IIaC i batejat amb el nom d’Aiguablava VI, s’hi han trobat dues peces excepcionals. Per una banda, una àmfora amb el nom d’oleum dulce escrit en tinta, fet que, segons els responsables del CASC és la primera vegada que es troba una inscripció d’aquest tipus i que permet conèixer amb detall el contingut d’aquest tipus d’àmfora, que és molt coneguda: la Dressel 20 parva (una àmfora grassoneta de mida mitjana). L’altre troballa és una copa de vidre bufat decorada amb filigranes i que és la primera que es troba a Catalunya.

A sota, la copa de vidre i una imatge del treball en arqueologia subaquàtica (fotos: CASC)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAiguablava V

 

 

 

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s