Actuar de forma crítica i responsable en l’ús de les TIC…

Actuar de forma crítica i responsable en l’ús de les TIC, tot considerant aspectes ètics, legals, de seguretat, de sostenibilitat i d’identitat digital (competència 11 del document Competències bàsiques de l’àmbit digital – secundària, vinculada a totes les matèries)

Aquesta competència fa referència a la necessitat de reflexionar i conèixer les implicacions que es desprenen a partir de l’ús habitual de la tecnologia i d’Internet pel que fa a qüestions de legalitat, seguretat, sostenibilitat i de la identitat digital. En aquest sentit, aquesta competència es relaciona amb totes les altres pel seu contingut cívic i amb els aprenentatges al llarg de la vida. Valorar des del punt de vista ètic els continguts que els usuaris difonen a la xarxa ha de ser un motiu de reflexió per evitar possibles ofenses, discriminacions i apologies d’ideologies considerades èticament reprovables tant les que es refereixen a entitats, com a col·lectius o a persones físiques. Així mateix, i pel que fa a qüestions legals, s’han de considerar les llicències que emparen tant els drets d’autoria de produccions pròpies com les produccions de tercers i, per tant, tenir nocions de la legislació respecte de les produccions digitals. Quant a aspectes relacionats amb la seguretat digital és convenient tenir en compte les possibles manipulacions dels dispositius connectats a la xarxa com ara atacs digitals, apropiació de dades, replicacions virals, etc. Les conseqüències, pel que fa a la sostenibilitat i a la generació de brossa digital, referent tant a produccions que no tenen continuïtat i que malmeten recursos diversos per exemple d’espai a la xarxa, de consums energètics innecessaris, de sobredimensió de dispositius, etc., com a la brossa física referida a dispositius o consumibles que són substituïts per d’altres de nous (ordinadors, tinta, torners, paper, etc.), també són un aspecte a tractar en aquesta competència. La major part d’aquestes qüestions també afecten al terreny més personal i vinculat a la presència que podem tenir com a usuaris d’Internet i configura la nostra identitat digital. S’entén per identitat digital la que es genera a partir de la nostra presència a la xarxa. Aquesta competència també tracta, per tant, sobre la gestió eficaç de la nostra visibilitat, reputació i privacitat a partir de les accions que es realitzin a Internet. Cal tenir en compte que la manera més eficaç per saber gestionar la identitat digital és que els alumnes siguin coneixedors dels entorns web i que hi participin. D’altra banda, les qüestions que tracten aquesta competència no són fonamentalment diferents als plantejaments ètics, legals, de seguretat, de sostenibilitat i d’identitat dels principis normatius universals pel que fa a la conducta humana. Sí que convé tenir present que es donen en nous escenaris més globalitzats i que ofereixen una falsa percepció d’anonimat.

Orientacions metodològiques

Les activitats d’aula per a l’assoliment d’aquesta competència suposen la necessitat d’interrelacionar-les amb totes les altres competències digitals atès que l’ús de la tecnologia, com la resta d’activitats humanes, ha de tenir en compte aspectes d’hàbits i actituds referits a l’ètica, a la legalitat, a la seguretat i a la sostenibilitat. D’altra banda, convé tenir present que tota l’activitat que es genera a la xarxa conforma la nostra identitat digital. Per a l’assoliment de la competència el professorat pot plantejar a l’alumnat simulacions en les quals es resolguin problemes efectius de la vida quotidiana. L’observació de casos reals, defugint posicionaments alarmistes, són una bona eina per treballar propostes de tipus reflexiu. Per treballar temes ètics i de seguretat es poden consultar els materials que el Departament d’Ensenyament posa a disposició de l’alumnat mitjançant el seu portal Edu365.cat (http://www.edu365.cat). Així mateix, per consultar documents referents a temes legals es poden utilitzar els materials disponibles al portal de l’XTEC (http://www.xtec.cat) i els de l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (http://www.wipo.int), entre d’altres. Pel que fa a la identitat digital, el docent pot fomentar a l’aula debats i reflexions encaminats a conscienciar l’alumnat respecte de la visibilitat, la reputació i la gestió de la privacitat de les seves dades, tenint en compte que determinada identitat digital pot correspondre a una identitat real o no. La visibilitat a Internet correspon al coneixement que se’n té d’una persona. Aquest coneixement es va configurant no només a partir dels perfils que gestiona el mateix usuari, sinó també per la seva participació en espais digitals: edició de blogs, comentaris a les xarxes socials, a vídeos, a fotografies, etc. i per la difusió que en poden fer tercers. Seria convenient que el docent ajudés a interpretar com a l’entorn de la visibilitat personal a Internet es construeix la reputació, relacionada amb judicis de valor tenint en compte qui parla, de qui, en quins llocs i de quina manera, i valorar quines accions afavoreixen judicis positius i quines, negatius. Seria convenient també fer propostes de casos en què ens refiem de les opinions dels altres pel reconeixement de la seva reputació. El tema de la gestió de la privacitat de les dades a Internet requereix una atenció especial, fonamentalment per l’ús generalitzat de les xarxes socials on els usuaris exposen les seves dades de forma voluntària. És necessari que el docent fomenti també en aquest aspecte iniciatives de sensibilització encaminades a incentivar mesures de reflexió en relació amb la protecció de dades a l’hora d’omplir formularis, etc. L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) disposa d’un espai adreçat als joves on es pot trobar informació sobre aquesta qüestió i recursos per treballar-la a l’aula (http://www.apd.cat). Vegeu tot seguit alguns exemples d’activitats encaminades a l’adquisició de la competència: • Conèixer i compartir espais amb recursos (imatges, sons, etc.) amb diferents tipologies de llicències. • Descarregar i instal·lar aplicacions de forma legal, tot distingint clarament les que són d’ús lliure. • Cercar informació al web sobre llicències d’autoria i comentar-ho entre tot el grup classe. • Comparar diverses pàgines web per detectar-hi els elements que marquen la seva credibilitat i seguretat (vegeu la competència 4). • Analitzar les estratègies que fan servir determinats portals, servidors, etc. per fer arribar la publicitat als usuaris i usuàries: finestres emergents, bàners, publicitat consentida, publicitat personalitzada (vegeu la competència 4). • Reflexionar sobre les normes de cortesia específiques per al correu electrònic, xat i fòrum, etc. (vegeu la competència 7).  Fer conèixer i compartir algunes estratègies per reconèixer la nostra visibilitat i reputació a Internet com per exemple l’ús i la programació de motors de cerca per a aquesta finalitat. • Analitzar, en petits grups, les dades que cal posar o ometre en un registre (perfil) en funció de quin sigui l’entorn: ajuntament, biblioteca, amics, espai d’aprenentatge, empresa de transport, lliurament de currículum, etc. (vegeu la competència 7). • Fer simulacions de compres de diversos serveis o objectes: bitllet de transport, llibres, música, etc. (vegeu la competència 9).

Per a més detalls,vegeu el document, pàgines 74-76.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc, Educació i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Actuar de forma crítica i responsable en l’ús de les TIC…

  1. Retroenllaç: Les competències digitals a l’ensenyament (primària i secundària) | Història! Bloc de Genís Barnosell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s