Thomas Piketty, El capital al segle XXI

PikettyPiketty2Thomas Piketty s’ha fet mundialment famós amb el seu llibre El capital al segle XXI que, en català, acaba de publicar RBA – La Magrana (2014). Al darrer número de L’Avenç coincidim Josep Fontana i un servidor parlant d’aquesta obra.

Entre altres aspectes destaco el caràcter profundament històric de l’anàlisi de Piketty:

Aquesta doble aproximació, crítica i històrica, és la que defineix el recent llibre de Thomas Piketty, El capital al segle XXI (RBA – La Magrana, 2014), que analitza la qüestió de la desigualtat en el marc històric dels darrers 300 anys, en el qual ni el present és un simple apèndix del passat ni aquest mer precedent del present. Al revés, economia i història, formen un tot indestriable, que torna a demostrar el “retorn” de la història en moltes anàlisis de les ciències socials (…) [Piketty afirma, en aquest sentit, que] “les lliçons imperfectes que podem extreure de la investigació històrica, i sobretot de l’estudi del segle passat, tenen un valor inestimable i irreemplaçable, que cap experiència controlada no podrà igualar mai (…) A la inversa, els altres investigadors en ciències socials no han de deixar l’estudi dels fets econòmics als economistes (…) o bé cridar a la impostura, i conformar-se a dir que cada xifra és una construcció social, cosa que evidentment sempre és veritat, però no n’hi ha prou”.

Piketty també afirma que “cal desconfiar de tot determinisme econòmic: la història de la distribució de la riquesa sempre és una història profundament política” (p.41).

Fontana no creu, tanmateix, que Piketty incorpori aquests elements polítics en la seva anàlisi:

cal examinar de prop els esdeveniments del període que va de 1914 a 1980, introduint en l’anàlisi els factors polítics que manquen per complet al llibre de Piketty.

El seu text “Per què ens convé estudiar la Revolució Russa?” és, doncs, una “altra” anàlisi que relaciona estretament “l’expansió de l’amenaça soviètica” amb la “millora de la igualtat” a Occident i que proposa rescatar “d’aquells projectes que no van reixir (…) allò que pugui servir-nos encara per a la feina de construir una societat més lliure i igualitària” -un projecte prou diferent del de Piketty, diria jo, que es confessa “vacunat de per vida contra els discursos anticapitalistes convencionals”, i que creu que “les desigualtat socials no plantegen cap problema en si mateixes, sempre que estiguin justificades, és a dir, si estan ‘basades en la utilitat comuna’”.

CBz0Y3WXIAA2-HNTot, al número d’abril de L’Avenç:

  • Genís Barnosell, “Coneixements contra la desigualtat”, L’Avenç, n.411, abril 2015, p.70-73 [compreu-lo per 1€]
  • Josep Fontana, “Per què ens convé estudiar la Revolució Russa?”, L’Avenç, n.411, abril 2015, p.28-35
Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s