Marc Andreu: Barris, veïns i democràcia (L’Avenç)

Barris_veïns_i_democràciaMarc Andreu Acebal, Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986), Barcelona, L’Avenç, 2015

Davant d’aquelles històries oficials que presenten la Transició com el fruit inevitable d’uns pilots clarividents, aquest llibre ens recorda que tot plegat fou molt més complex i analitza amb detall un altre protagonista d’aquells anys: el moviment veïnal barceloní que reivindicava “un dret a la ciutat que no sorgeix primordialment de fascinacions i models intel·lectuals (malgrat que també n’hi ha), sinó de la realitat dels carrers, dels barris, i de la lluita per guanyar, en temps convulsos, de crisi o de desesperació, demandes concretes de les classes populars”.

A través de 500 denses pàgines l’autor ens descriu i analitza l’emergència a finals de la dècada de 1960 d’un moviment veïnal que acabaria organitzat al voltant de la FAVB i que assumiria, en un tot indestriable, la lluita per uns barris dignes, per la democràcia i pel catalanisme, tot des de l’hegemonia política i culturals de les forces d’esquerra catalanes. En definitiva, “durant els anys 70 del segle XX, la Barcelona dels barris i les seves classes populars, organitzades en associacions de veïns i articulades amb d’altres actors socials en un potent moviment ciutadà liderat, des del 1974, per la FAVB, van protagonitzar un procés rupturista de transició de la dictadura a la democràcia únic, específic i singular; no modèlic però sí model a seguir o aprofundir, per alguns, i a combatre o diluir, per d’altres”.

Aquest moviment va condicionar el model de ciutat (arribant a aconseguir la “insòlita destitució de dos alcaldes franquistes” i aturant o condicionant grans projectes urbanístics), va condicionar el mateix procés de reforma democràtica (inspirant altres moviments veïnals i obligant al poder central o modular el calendari electoral) i va sobreviure fins a la dècada de 1980 malgrat “l’acriticisme imposat pel consens olímpic de 1992”.

L’anàlisi del llibre acaba el 1986 però l’autor allarga les seves consideracions en un epíleg fins a l’actualitat: la pròpia esquerra al poder va contribuir a la desmobilització del moviment popular i el model Barcelona ha acabat convertint-se en la marca Barcelona dominada per “la burgesia i el capitalisme immobiliari i financer que ja és global”. Però aquesta qüestió, que requeriria força més pàgines de les que li dedica l’autor és, de fet, secundari en el context del llibre. La qüestió clau és que “en el debat bizantí sobre ruptura o reforma en la transició espanyola”, “podem defensar que a la ciutat hi va haver clarament una ruptura. A Barcelona, la transició democràtica va ser una conquesta popular” perquè “la força dels moviments socials urbans va ser molt gran i especialment temuda tant pel franquisme, abans i després de morir Franco, com per les classes dominants, inclosa la burgesia catalanista”.

El millor:

  1. Una anàlisi detallada que li permet reivindicar, amb bons arguments, el paper del moviment veïnal en la transició a la democràcia

A millorar:

  1. Una major consciència crítica de la representativitat del moviment veïnal i de la diversitat de la composició social de Barcelona, i de la importància de tot plegat en l’evolució posterior de la ciutat

Aviat una ressenya completa a L’Avenç.

Marc Andreu Acebal escriu a L’Avenç, a El País, a Sàpiens i a Crític, és membre del Grup de Recerca i Anàlisi del Món Actual (UB) i codirigeix la revista Carrer de la FAVB.

Accediu aquí al dossier de lectura de L’Avenç sobre aquest llibre i aquí a un recull de ressenyes.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Marc Andreu: Barris, veïns i democràcia (L’Avenç)

  1. Retroenllaç: Per #SantJordi2015 , llibres d’història de Catalunya | Història! Bloc de Genís Barnosell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s