La festa de l’arbre de maig d’Igualada

La festa de l’arbre de maig d’Igualada apareix històricament relacionada amb la confraria del Roser, que era qui l’organitzava.

Ara bé, si la Confraria del Roser es va crear a Igualada el 1574, la primera notícia sobre la plantada de l’arbre de maig no és sinó de 1760. En aquell any, la Confraria va pagar 17 sous per la festa. L’any que ve, però, l’Ajuntament prohibia la festa. Com recull el llibre de la Confraria:

Nota: que en lo any 1761, lo dia 20 de abril, essent Regidor Decano lo Dr. Isidro Rebert ab soscompanys, ab acte de Ajuntament resolgueren quelsBaciners de la confraria del Roser no plantian mes lo Matx conforme havian practicat, per ser en dany dela Confraria y per lloguerrejar.

En definitiva, l’Ajuntament prohibia la festa per raons d’ordre públic. No queda clar si en les dècades següents es va reprendre el costum. Documents de finals del segle XIX descriuen la festa, assenyalant al mateix temps que corresponia a “are fa pochs anys” i que en l’actualitat era “morta”. La descripció és d’una festa de joves, masculina en tota la seva primera part, nocturna, d’atreviment, de balls i àpats.

A la vigilia del Sant [Isidre] á la nit, los joves del poble armats de destrals y xerrachs, s’internaban per aqueixos frondosos boscos, que hi ha en la scomarcas catalans, buscant lo arbre mes alt al mateix temps que mes prim, que’s trobaba entot lo terme del poble. Una vegada trobat y cullit l’arbre qu’ano-menaban Maig  lo podaban fent de modo que al cap demunt quedés un plumall de brancas y lo portaban al coll en vers lo poble, fent de manera qu’avans que lo raigs del sol surtissin per l’enlayrat Monserrat y que la campana del poble vibrès per primera vegada per tocar á missa primera, lo Maig quedés plantat al mig de la plassa majó del poble. 

A la tarde hi feyan balladas al voltant encantantse mocadors, remallets y crespellas de pastafina y també’s donaben premis als mes atrevits de pujar dalt [de l’]arbre. No faltan tampoch may en eixa festa las funcions religiosas, lo llevant de taula al mitj dia  [es refereix al moment posterior al dinar o als mateixos postres que es servien aleshores]las noyas ab sa bacina que com en totas las festas, captan per la Verge del Roser [Lluís Marsans, 1883]

La festa de l’arbre de maig es va recuperar a Igualada el 2012.

Vegeu l’entrada referida a les festes de l’arbre de maig a Catalunya i la pàgina oficial de l’arbre de maig a Igualada.

Bibliografia: Daniel Vilarrubias / Marc Talavera, “La festa de l’arbre de maig a Igualada“, Revista d’Igualada, 43 (2013)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La festa de l’arbre de maig d’Igualada

  1. Retroenllaç: Les festes de l’Arbre de Maig | Història! Bloc de Genís Barnosell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s