Coordenades geogràfiques a Google Maps (2): graus decimals i graus/minuts/segons

El Google Maps et permet trobar llocs dels quals coneixes les coordenades geogràfiques (vegeu com).

El Google Maps també proporciona les coordenades geogràfiques per a qualsevol punt del mapa. Si es treballa des de Google Earth es pot triar la forma amb què el programa proporciona les coordenades geogràfiques, però des del Google Maps accessible des del web, les coordenades geogràfiques es proporcionen amb forma de “graus decimals”.

Recordeu que el Museu Darder es troba a 42º7’9”N 2º45’54”E. Anem al Google Maps, posem-nos sobre el Museu, cliquem amb el botó dret del ratolí i, al quadre de diàleg que apareix, cliquem a “Què hi ha per aquí?”. Obtenim unes coordenades.

GoogleMaps_coordenades01

GoogleMaps_coordenades02

 

 

 

Fixeu-vos en els nombres que obtenim:

  • 42.119105 = és un nombre decimal, separat per un punt (i no per una coma). El 42 indica els graus latitud N (si fos negatiu, indicaria latitud S); el decimal .119105 indica els minuts i segons.
  • el mateix per a 2.765114 = igualment és un nombre decimal, separat per un punt (i no per una coma). el 2 indica els graus longitud E (si fos negatiu, indicaria longitud W); el decimal .765114 indica els minuts i els segons.

Hi ha quatre maneres de convertir aquests decimals a minuts i segons: una de complicada, una de fàcil, una de molt fàcil  i una de més fàcil encara.

Comencem per la complicada.

El decimal representa una fracció de grau, i com que cada grau té 60 minuts, cal multiplicar el nostre decimal per 60 per obtenir els minuts:

  • 0,119105 x 60 = 7,1463

El 7 representa els minuts (comproveu que, efectivament, el Museu Darder es troba a 42º7′ N).

El decimal que resta (0,1463) són les fraccions de minut. Com que cada minut té 60 segons, multipliquem aquest decimal per 60 i obtindrem els segons:

  • 0,1463 x 60 = 8,778

El 8 representa els segons (en la mesura original eren 9, però és pels arrodoniments; del decimal que resta en podem prescindim).

Comprovem ara que 2.765114 és equivalent a 2º45’54”E.

Ara, la fàcil.

A la xarxa hi ha conversors que et passen d’una mesura a l’altra molt fàcilment. Per exemple, aquesta. Es pot passar de graus decimals a graus / minuts / segons (es posa la dada a “Convertir de grados decimales a grados minutos y segundos”, es prem “calcular”, i els resultats apareixen al quadre de dalt):

GoogleMaps_coordenades03

 

 

 

 

 

 

 

 

I, igualment, de graus / minuts / segons a graus decimals

GoogleMaps_coordenades04

 

 

 

 

 

 

 

 

Ara, la molt fàcil

A la xarxa, hi ha conversors que et passen d’una mesura a l’altra automàticament. Tant sols cercant una direcció al mapa, et dóna la localització sobre el mapa, i amb coordenades geogràfiques expressades tant en graus / minuts / segons com en graus decimals. Per exemple, aquest conversor.

Posant el lloc que busquem a “Dirección” (en aquest cas, “Banyoles museu Darder”) i clicant a “Obtener coordenadas GPS” obtenim el resultat següent:

GoogleMaps_ConversorAutomàtic

Clicant a “Obtener altitud”, a més, s’obté l’altitud sobre el nivell del mar: 169 m.

Ara, la més fàcil encara

Anem al Google Maps, posem-nos sobre un lloc qualsevol, cliquem amb el botó dret del ratolí i, al quadre de diàleg que apareix, cliquem a “Què hi ha per aquí?”.

coordenades01

Obtenim unes coordenades.

coordenades02

Fixeu-vos en els nombres que obtenim:

  • 42.108292 = és un nombre decimal, separat per un punt (i no per una coma). El 42 indica els graus latitud N (si fos negatiu, indicaria latitud S); el decimal .108292 indica els minuts i segons.
  • el mateix per a 2.765294 = igualment és un nombre decimal, separat per un punt (i no per una coma). el 2 indica els graus longitud E (si fos negatiu, indicaria longitud W); el decimal .765294 indica els minuts i els segons.

Cliquem sobre els números i obtenim les coordenades expressades en graus, minuts i segons (fixeu-vos que els segons tenen un decimal):

coordenades03

 

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc, Educació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Coordenades geogràfiques a Google Maps (2): graus decimals i graus/minuts/segons

  1. Retroenllaç: Coordenades geogràfiques a Google Maps (1): cercar llocs | Història! Bloc de Genís Barnosell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s