Coordenades geogràfiques a Google Maps (1): cercar llocs

El sistema de localització geogràfica fàcil de reconèixer i acceptat per tothom és el de les coordenades geogràfiques basades en els paral·lels i els meridians.

Recordem que els paral·lels són línies imaginàries que envolten la Terra i que, com el seu nom indica, són paral·lels a l’equador. El paral·lel de referència, o paral·lel 0º, és l’Equador, i, així, els paral·lels estan situats al Nord o al Sud de l’Equador.

Els meridians són línies imaginàries amb orientació nord-sud, traçades de pol a pol -i que no són, per tant, paral·leles. El meridià de referència, o meridià 0º, és el Meridià de Greenwich, que passa per Londres. Així, els meridians es situen a l’Est o a l’Oest del meridià de Greenwich.

Paral·les_i_meridiansPer situar exactament un punt de la Terra cal buscar el paral·lel i el meridià que passen per aquest punt, com si juguéssim a guerra de vaixells.

La latitud és la distància entre qualsevol punt de la superfície terrestre i el paral·lel 0º o Equador, mesurada en graus. Pot ser Latitud N o Latitud S.

La longitud és la distància entre qualsevol punt de la superfície terrestre i el meridià 0º o de Greenwich, mesurada en graus. Pot ser Longitud E o Longitud O.

Per localitzar qualsevol punt de la Terra indicarem, per tant, la seva latitud i la seva longitud. La longitud màxima és de 180ºE i 180ºO. La latitud màxima, per la seva banda, és de 90ºN i 90ºS. Això vol dir que no podem tenir una localització que, per exemple, sigui de 100ºN 240ºE!!!!

lat_long

Practica: digues en quines coordenades es troben els punts marcats en el mapa!

coordenades

Per afinar en la localitzar es fa servir el sistema de graus, minuts i segons (sistema sexagesimal que s’estudia al currículum de matemàtiques de 1r d’ESO). Recordem que

(grau) = 60′ (minuts)

i que

1′ (minut) = 60” (segons)

Així, per exemple, Banyoles està situada a 42º Latitud N. i 2º Longitud E., o abreviadament, 42ºN 2ºE. Els minuts i els segons serveixen per afinar: segons les dades proporcionades per Google Maps, el Museu Darder es troba a 42º7’9”N 2º45’54”E.

Anem a aplicar tot això al Google Maps

Amb Google Maps hi ha una manera molt senzilla de localitzar llocs, que ja coneixeu, i que consisteix simplement en anotar el lloc que busquem al cercador que ens apareix a dalt a l’esquerra de la pantalla:

cercador_googlemaps01

Podem fer servir el mateix cercador per buscar un lloc identificat per les seves coordenades geogràfiques. Cerquem-hi la localització que hem donat abans del Museu Darder, 42º7’9”N 2º45’54”E, i obtindrem el següent resultat:

cercador_googlemaps02

EXERCICI: Comproveu ara com aquesta localització es pot escriure de maneres diferents (guardeu la captura de pantalla d’almenys una d’aquestes cerques amb el nom “Escala 1 Museu Darder”):

 • 42º7’9”N 2º45’54”E
 • 42 7 9 N 2 45 54 E
 • 42 7 9 N, 2 45 54 E
 • 42 7 9, 2 45 54
 • 42 7 9 2 45 54

EXERCICI: Anem a jugar ara a canviar els minuts i els segons, però no els graus, de les cerques anteriors (millor que ho feu a partir de la localització 42º7’9”N 2º45’54”E) (per visualitzar allà on heu anat a parar reduïu l’escala del mapa CLICANT AL SIGNE – DE L’EXTREM DRET) (guardeu la captura de pantalla d’almenys una d’aquestes cerques amb el nom “Escala 2 Jugant”)

EXERCICI: Anem a veure ara què suposa un grau sobre el mapa. Mantenint la longitud, buscarem dos llocs separats per un grau de latitud Nord:

 • Busqueu el poble més proper a 42º0’0”N 2º45’54”E i anoteu-vos-el
 • Busqueu el poble més proper a 41º0’0”N 2º45’54”E i anoteu-vos-el
 • Cerqueu al Google Maps la distància en km entre els dos punts i feu-ne una captura de pantalla amb el nom “Escala 3 1 grau”

Finalment, anem a comprovar com funciona aquest sistema de coordenades amb els hemisferis Sud i Oest. Anem a buscar on se situa el punt 42º7’9”S 2º45’54”W. Fixeu-vos que:

 • hem posat S(ud) enlloc de N(ord)
 • hem posat Oest (W, de West) enlloc d’E(st) (haureu de reduir molt l’escala del mapa per veure on heu anat a parar)

EXERCICI: Comproveu ara com aquesta localització es pot escriure de maneres diferents:

 • 42º7’9”S 2º45’54”W
 • 42 7 9 S 2 45 54 W
 • 42 7 9 S, 2 45 54 W
 • -42 7 9, -2 45 54 FIXEU-VOS QUE QUAN SUPRIMIR LES INDICACIONS S/W HEM DE POSAR UN SIGNE NEGATIU DAVANT DELS GRAUS (guardeu la captura de pantalla d’aquesta cerca o de la següent amb el nom “Escala 4 hemisferis”)
 • -42 7 9 -2 45 54

Per a obtenir les coordenades geogràfiques d’un lloc a través de Google Maps, vegeu l’entrada següent.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc, Educació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Coordenades geogràfiques a Google Maps (1): cercar llocs

 1. Retroenllaç: Coordenades geogràfiques a Google Maps (2): graus decimals i graus/minuts/segons | Història! Bloc de Genís Barnosell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s