Com s’ha format històricament el mapa municipal català?

Atles-de-la-Catalunya-senyorialEns sembla a vegades que els marcs municipals enfonsen les seves arrels a l’edat mitjana, alhora que som conscients que la Revolució Liberal va alterar profundament totes les institucions i seria estrany que no hagués alterat aquesta també. A sospesar el canvi i la continuïtat dels municipis va dedicada la darrera obra de Jesús Burgueño, l’Atles de la Catalunya senyorial que acaben d’editar Rafael Dalmau editor i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

L’evolució municipal de l’Antic Règim a la Revolució Liberal, ben cartografiada i explicada, es veu complementada per altres elements importants de gestió local, com la parròquia, les estafetes de correus i els districtes notarials, i per un CD que aporta el conjunt de fonts documentals i cartogràfiques, i un gran conjunt de dades: demogràfiques, detall de jurisdiccions per comarques, l’evolució del nombre de municipis per comarques, el nombre de parròquies, els ens locals intermedis anteriors a la Nova Planta (com les vegueries, sotsvegueries i vegueries estretes), i l’evolució de tots i cadascun dels ens locals de 1800 a 1857. I el llibre encara pot ser objecte d’una altra lectura, perquè inclou 46 reproduccions de cartografia d’època, que mostren la complexitat dels termes dels ens locals i la seva evolució. En definitiva, el llibre constitueix un esforç enorme per aclarir el “mapa local i l’evolució històrica més complexos de la península Ibèrica, no només atenent el nombre de municipis, sinó també el grau de fragmentació i la dispersió de titulars dels antics senyorius” (p.12). I és que tenen raó els autors quan assenyalen que “és segur que l’investigador local podrà impugnar tal o tal dada”, però segur que encara la tenen més quan conclouen que “per a poder millorar l’edifici, primer cal construir-lo. La complexa situació del món local en l’època del canvi de règim creiem que resta ben explícita, i retratada (cartografiada) amb detall. Cal que hi hagi feina feta per a poder-la millorar” (p.13).

Jesús Burgueño i M.Mercè Gras, Atles de la Catalunya senyorial. Els ens locals en el canvi de règim (1800-1860), Barcelona, Rafael Dalmau editor / Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, 2014

L’he ressenyat a L’Avenç: Genís Barnosell, “La configuració del mapa municipal“, L’Avenç, 415, setembre de 2015. Compra’l per 1€ aquí.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s