Les tecnologies mòbils als centres educatius

El Consell Escolar de Catalunya ha publicat el document Les tecnologies mòbils als centres educatius, dedicat a les tecnologies mòbils a l’educació, i que té per objectiu estudiar “la necessitat de compatibilitzar la utilització de les tecnologies mòbils en les activitats d’ensenyament i aprenentatge amb el bon ús d’aquests dispositius dins els centres educatius de manera que se n’aprofiti al màxim el potencial i que la convivència surti enfortida”. Us en dono uns extractes.

1. Definició de tecnologies mòbils

[En el document] s’empra l’expressió “tecnologies mòbils” per designar principalment els telèfons mòbils intel·ligents (smartphones), dispositius digitals fàcilment transportables que permeten accedir a Internet, que tenen funcionalitats multimèdia, que es poden emprar en un gran nombre d’activitats de processament i comunicació d’informació, que habitualment són propietat d’un individu més que no pas d’una institució i que són usats a criteri personal i sota el seu control. Tanmateix (…) l’expressió tecnologies mòbils també inclou, a més dels telèfons, altres dispositius com tablets (tauletes tàctils), e-readers (lectors de llibres electrònics), reproductors portàtils d’àudio i consoles de jocs.

2. La incorporació de l’ús de dispositius mòbils a la vida quotidiana de nens i adolescents és un fet:

una realitat que requereix ser abordada des de vessants diversos de la vida escolar que van de la convivència i els valors ètics i ciutadans als aspectes tècnics, al currículum i a l’aprenentatge al llarg de la vida. També s’ha d’abordar en l’àmbit familiar

3. El marc global en el qual cal situar la utilització de les tecnologies digitals mòbils és el següent:

 • Aspectes de la legislació vigent
  • “tots els membres de la comunitat escolar tenen el dret a una bona convivència i el deure de facilitar-la” (article 7.1 de la LEC), alhora que tenir en compte que la prohibició indiscriminada de l’ús de tecnologies mòbils en els centres per part dels alumnes pot constituir una restricció del dret de tot alumne “a ésser considerat un ciutadà o ciutadana, sense altres limitacions que les establertes explícitament en la legislació vigent per a les persones menors d’edat, i a ésser protagonista de la defensa dels seus drets” (article 53.1)
  • Cal assolir:
   • “la capacitació cultural, científica i tècnica que permeti als alumnes la plena integració social i laboral” (article 2c)
   • “l’habilitació per a l’aprenentatge permanent” (article 2d)
   • “La competència per a la utilització autònoma i creativa dels sistemes digitals” (article 2h)
   • “la competència per a l’anàlisi i la contrastació de tota la informació, sigui quin sigui el mitjà de transmissió” (article 2i)
 • Cal tenir en compte les indicacions de la UNESCO en el sentit que “els dispositius mòbils faciliten l’aprenentatge perquè eliminen les fronteres entre l’educació formal i la no formal. Amb un dispositiu mòbil, els alumnes poden accedir fàcilment a material complementari per aprofundir en els conceptes exposats pels professors”
 • Cal tenir en compte les indicacions de la Comissió Europea, que ha considerat en diverses ocasions l’aprenentatge mitjançant les tecnologies mòbils com una de les competències clau per al futur.
 • Els documents propis dels centres (projecte educatiu, pla TAC, normes d’organització i funcionament) han de potenciar l’ús de les tecnologies digitals per a l’aprenentatge per tal d’assegurar l’assoliment d’aquesta competència.

4. Responsabilitats

Un aspecte que és possible que els pares i tutors legals ignorin és que els menors de 14 anys han de comptar amb el seu consentiment per facilitar dades personals a tots aquells serveis d’Internet que impliquen identificació de l’usuari, com ara correu electrònic, missatgeria instantània o xarxes socials (article 13 del Reglament que desenvolupa la Llei orgànica 15/1999, de protecció de dades de caràcter personal). La responsabilitat del mal ús d’aquests serveis per part de menors de 14 anys recau legalment en els pares o tutors que n’han autoritzat l’ús.

5. Aspectes relacionats directament amb l’aprenentatge:

5.1. Pel que fa a les competències que han d’assolir els alumnes,

algunes (…) són especialment rellevants amb relació a l’ús correcte i eficaç dels dispositius mòbils. A tall d’exemple es poden esmentar les següents: “seleccionar, configurar i programar dispositius digitals segons les tasques a realitzar” (competència digital 1); “utilitzar les aplicacions bàsiques d’edició d’imatge fixa, so i imatge en moviment per a produccions de documents digitals” (competència digital 3); “participar en entorns de comunicació interpersonal i publicacions virtuals per compartir informació” (competència digital 7), o “actuar de forma crítica i responsable en l’ús de les TIC, tot considerant aspectes ètics, legals, de seguretat i d’identitat digital” (competència digital 11)

5.2. Suggerències del potencial dels dispositius mòbils per a dur a terme activitats relacionades amb l’aprenentatge:

Permeten realitzar certes operacions específiques que d’altra manera no seria possible dur a terme (per exemple, cercar en temps real informació multimèdia sobre qualsevol assumpte o fer activitats que comportin geolocalitzacions), les fa més simples (enregistraments) i permet realitzar-les en qualsevol lloc (aprenentatge fora de l’aula). Amb els dispositius mòbils és a l’abast de la majoria dels alumnes realitzar simulacions o càlculs, capturar informació i dades en temps real, redactar notes ràpides, consultar diccionaris, visionar o escoltar enregistraments musicals, crear i programar aplicacions, controlar dispositius i efectuar altres operacions de manera immediata. (…) Ofereixen grans possibilitats d’adaptació a les necessitats individuals i, per tant, són útils per als processos de personalització de l’aprenentatge (…) Poden simplificar la retroacció i l’avaluació, perquè proporcionen indicadors de progrés immediats a professors i alumnes (…) La integració de les tecnologies d’ampliació de text, transcripció de veu, detecció de la ubicació i lectura de textos als dispositius mòbils afavoreix l’aprenentatge dels alumnes amb necessitats educatives especials. Per als alumnes amb dèficits visuals hi ha aplicacions gratuïtes que fan possible que la càmera del dispositiu mòbil llegeixi textos en veu alta. Alumnes amb dislèxia poden emprar textos reformatats en dispositius digitals de pantalla petita per millorar la velocitat i la comprensió.

5.3. Orientacions per a la política de centres:

 • Establir pautes clares, factibles, que els propis alumnes comparteixin i puguin ajudar a aplicar i actualitzar. L’alt potencial educatiu dels mòbils ha de ser encarrilat positivament als centres educatius i evitar sobretot que esdevingui un àmbit de confrontació entre alumnes i professors (…) A través de la carta de compromís educatiu es poden fer alumnes i famílies partícips de les normes d’ús dels dispositius mòbils com a part de les normes de convivència del centre educatiu (…) L’ús disruptiu dels dispositius mòbils al centre educatiu pot ser considerat com una manca de respecte a la convivència, i en aquest sentit les normes d’organització i funcionament haurien d’incorporar previsions clares i proporcionades a la naturalesa dels fets
 • En canvi, la prohibició total dels dispositius mòbils al centre educatiu per evitar potencials problemàtiques es contradiu amb els objectius curriculars vinculats a l’assoliment de la competència digital, els aprenentatges en general i la capacitat d’aprendre al llarg de la vida.
 • S’ha creat una societat que espera, i sovint dóna per descomptada, la comunicació immediata (…) Molts pares poden pensar que els seus fills o ells mateixos són vulnerables si no disposen de la possibilitat de comunicar-se (…) Correspon al centre, si escau d’acord amb les famílies, l’organització efectiva d’aquesta possibilitat
 • Instal·lar-se en una visió estàtica de l’educació aliena a aprofitar el potencial de les tecnologies mòbils i no afrontar de manera decidida i positiva aquest fet pot contribuir a eixamplar la distància entre la realitat de l’alumnat i el sistema educatiu.
 • L’exemplaritat del professorat és un component essencial de tota praxi reeixida.

6. Finalment, extrec de les experiències dels centres:

 • Una necessitat tècnica: La necessitat d’una potent xarxa Wi-Fi oberta i gratuïta que dóna suport a un projecte educatiu que estimula l’ús responsable de les tecnologies digitals, basat en la idea que el sentit comú i la responsabilitat són les millors normes
 • Exemples diversos, sobretot de ciències socials:
  • una ruta urbana per conèixer el patrimoni industrial de Terrassa. Els itineraris ciutadans creats pels alumnes es poden seguir amb una aplicació mòbil de realitat augmentada que mitjançant la geolocalització situa i indica els punts d’interès propers a la persona que fa la consulta (Institut Torre del Palau)
  • una app per a la promoció turística i econòmica de la comarca de les Garrigues (Institut Josep Vallverdú, les Borges Blanques)
  • enregistrar imatges i vídeos i per a activitats de geolocalització amb codis QR —experiència reconeguda pel Museu de Zoologia de Barcelona—, i fan servir Twitter per treballar poemes conjuntament amb els alumnes d’una escola de València (col·legi Virolai, Barcelona)
  • ús del WhatsApp a les classes per interaccionar entre els alumnes, comprovant plantejaments, hipòtesis o resultats (Institut Pons d’Icart, Tarragona)

Bibliografia: Generalitat de Catalunya – Consell Escolar de Catalunya, Les tecnologies mòbils als centres educatius. Document aprovat pel Ple del Consell Escolar de Catalunya el 4 de març de 2015, document digital.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc, Educació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s