Reivindicació política del barri

Barris_veïns_i_democràciaDos llibres recents del periodista i historiador Marc Andreu, publicats per Els Llibres de L’Avenç, ens acosten a la realitat de les ciutats catalanes de la segona meitat del segle xx i inicis del segle xxi.

L’un és Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986). Resultat de la tesi de l’autor, constitueix una anàlisi detallada del “moviment ciutadà forjat als barris durant la dictadura”, que va ser “un dels components destacats de la lluita antifranquista que va fer possible la transició a la democràcia i la defensa dels interessos de les classes subalternes en el procés de canvi polític i institucional”.

L’altre, Les ciutats invisibles. Viatge a la Catalunya metropolitana, aplega els articles que l’autor va publicar a L’Avenç entre la tardor de 2014 i la tardor del 2015 sota el lema de l’obra d’Italo Calvino Les ciutats invisibles. Com el gran Khan, que desconeixia les seves ciutats, el llibre de Marc Andreu s’adreça als catalans que desconeixen la realitat de les seves, perquè “ciutats invisibles ho són també molts dels barris o indrets metropolitans de la Catalunya d’avui on viuen milers i milers de persones” a les quals els “mitjans de comunicació […] hi dediquen poca atenció” (Les ciutats…, p. 187).

El punt comú dels dos llibres és el barri (continua llegint)

Edició en paper: Genís Barnosell, “Reivindicació política del barri”, Barcelona Metròpolis, n.100, juny-juliol 2016, p.52-53

Ressenya de Marc Andreu, Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986), Barcelona, L’Avenç, 2015 Les ciutats invisibles. Viatge a la Catalunya metropolitana, Barcelona, L’Avenç, 2016

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona Metròpolis i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s