Brasil, més enllà de les olimpíades

brasiljpgCopacabana, l’estadi de Maracaná, les fabeles, la samba, el carnaval, els Jocs Olímpics de Río 2016. Tothom coneix alguna cosa de Brasil. Però són pocs els que tenen un coneixement més aprofundit del país i, especialment, de la seva història. El volum que signen les professores Lilia M. Schwarcz i Heloisa M. Starling i que ha publicat editorial Debate amb el títol Brasil. Una biografía és una excel·lent ocasió per aventurar-se en una història que és rica i complexa. Per a resseguir aquesta història, les autores han redactat un gruixut volum de gairebé 900 pàgines, que n’inclouen una setantena de referències bibliogràfiques, així com una bona selecció de fotografies i un cert nombre de quadres, dibuixos i mapes d’època moderna i fins a mitjans del segle XIX.

lavencCertament, el subtítol del llibre, «una biografia», no respon per res al contingut. Efectivament, res més lluny de la història explicada en aquest llibre (i de la manera de concebre-la) que un organisme que creix o madura de manera harmònica. Els arguments de les autores per justificar el títol són insubstancials, perquè explicar «la experiencia de quienes vivieron los hechos» (p.28) no té res a veure amb concebre la història d’un país com una biografia. Per sort, ni en la seva realització ni en la seva concepció la història de Lilia M. Schwarcz i Heloisa M. Starling no té res a veure amb una suposada «biografia» del Brasil, fora, és clar, com a reminiscència d’una visió de la nació no prou renovada.

Lilia M. Schwarcz / Heloisa M. Starling, Brasil. Una biografía, Barcelona, Penguin Random House Grupo Editorial – Debate, 2016

La meva ressenya: Genís Barnosell, “Brasil, una història tan diversa com la seva terra”, L’Avenç, 428, novembre de 2016

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc, L'AVENÇ i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s