L’imperatiu de la memòria

De la intersecció entre l’experiència de reporter de guerra de l’autor i la seva formació inicial d’historiador a la Princeton University en va néixer el 2011 Against Remembrance, on qüestionava que la memòria col·lectiva, lluny de ser un factor positiu que ajudava a acabar amb les injustícies, estimulava sovint un cicle “interminable de venjances”. El llibre que ressenyo avui, In Praise of Forgetting: Historical Memory and Its Ironies (2016), que ha estat traduït a Debate amb el títol Elogio del olvido, reprèn els temes d’Againts Remembrance (i en repeteix alguns dels seus arguments) per obligar-nos a qüestionar veritats arrelades, el que l’autor anomena “consens memorialista” i que consisteix en el convenciment que cal recordar, ja sigui per imperatiu moral, per a vacuna pel futur, o com a comprensió de la nostra identitat. Al contrari, es pregunta l’autor, “¿Y si a largo plazo, el olvido fuera inevitable, mientras que incluso en un plazo relativamente breve el recuerdo de un caso de mal radical, hasta la Shoá misma y sin excluirla, no lograra ni siquiera proteger a la sociedad de sus futuras recurrencias?” (p.76). Pitjor encara, i si recordar fos directament negatiu, des del moment que “la memoria histórica colectiva tal como la comunidades, los pueblos y las naciones la entienden y despliegan (…) ha conducido con demasiada frecuencia a la guerra más que a la paz, al rencor y al resentimiento (…) más que a la reconciliación y a la determinación de vengarse en lugar de comprometerse con la ardua labor del perdón” (p.56-57)?

El llibre: David Rieff, Elogio del olvido. Las paradojas de la memoria histórica, Barcelona, Debate, 2017

La ressenya: “L’imperatiu de la memòria”, L’Avenç, 435, juny de 2017, p.62-63 [compra-la per 1€]

 

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a L’imperatiu de la memòria

 1. Antoni Leal Martínez ha dit:

  Bon dia ! Sóc professor de Ciències Socials en un institut de secundària.
  He llegit la teva ressenya L’imperatiu de la memòria sobre el llibre de David Rieff, Elogio del olvido, que va aparèixer en el número de juny.
  No he llegit encara el llibre però deixa’m felicitar-te pel contingut de la ressenya. La teva anàlisi sobre la memòria individual i la memòria col·lectiva, a partir del plantejament que sobre aquestes qüestions fa el David Rieff, m’ha encantat.

  Salutacions,

  Antoni.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s