L’imperatiu de la memòria

De la intersecció entre l’experiència de reporter de guerra de l’autor i la seva formació inicial d’historiador a la Princeton University en va néixer el 2011 Against Remembrance, on qüestionava que la memòria col·lectiva, lluny de ser un factor positiu que ajudava a acabar amb les injustícies, estimulava sovint un cicle “interminable de venjances”. El llibre que ressenyo avui, In Praise of Forgetting: Historical Memory and Its Ironies (2016), que ha estat traduït a Debate amb el títol Elogio del olvido, reprèn els temes d’Againts Remembrance (i en repeteix alguns dels seus arguments) per obligar-nos a qüestionar veritats arrelades, el que l’autor anomena “consens memorialista” i que consisteix en el convenciment que cal recordar, ja sigui per imperatiu moral, per a vacuna pel futur, o com a comprensió de la nostra identitat. Al contrari, es pregunta l’autor, “¿Y si a largo plazo, el olvido fuera inevitable, mientras que incluso en un plazo relativamente breve el recuerdo de un caso de mal radical, hasta la Shoá misma y sin excluirla, no lograra ni siquiera proteger a la sociedad de sus futuras recurrencias?” (p.76). Pitjor encara, i si recordar fos directament negatiu, des del moment que “la memoria histórica colectiva tal como la comunidades, los pueblos y las naciones la entienden y despliegan (…) ha conducido con demasiada frecuencia a la guerra más que a la paz, al rencor y al resentimiento (…) más que a la reconciliación y a la determinación de vengarse en lugar de comprometerse con la ardua labor del perdón” (p.56-57)?

El llibre: David Rieff, Elogio del olvido. Las paradojas de la memoria histórica, Barcelona, Debate, 2017

La ressenya: “L’imperatiu de la memòria”, L’Avenç, 435, juny de 2017, p.62-63 [compra-la per 1€]

 

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s